sunnuntai 2. huhtikuuta 2017

Pääsiäispupun ohje

Käsityöt voivat myös olla ekologisia tai epäekologisia, niin kuin kaikki muutkin tavarat.

Käsitöitä tehdessäsi, sinä itse voit kuitenkin päättää ne materiaalit mitä niihin käytät. Valitsemalla ympäristöystävällisiä ja eettisiä materiaaleja käsitöihisi, toimit vastuullisesti.

Tähän tämän kertaiseen käsityöhöni valitsin paikallisen ja vastuullisen tuottajan villaa (Hakamaan lammastilalta) sekä kaapin pohjalta löytyneitä pieniä värivillojen paloja yksityiskohtiin.

Tein siis pääsiäispupun. Tässä taloudessa kun ei oikein ole kummoisempia pääsiäiskoristeitä kuin pajunkissoja ja pääsiäisruohoa (ohraa), niin ajattelin tehdä niille pupun kaveriksi kun sattui olemaan vaaleaa villaa jäljellä. Ohje pupuun kuvan alla.





Pääsiäispupu huovuttamalla

Tarvikkeet:
-Huovutusneula
-Huovutus alusta esim. pala vanhasta vaahtomuovipatjasta
-Paikallisen tuottajan villaa. Värin saa jokainen itse valita
-Satiininauhaa, vanhaa lahjapaperin narua tai kangassuikale rusetiksi, vain luovuus on rajana
-Silmäneula
-Ompelulankaa, mielellään saman väristä kuin rusetti.
-Sakset

(Suluissa on käyttämieni villojen värit)

1. Ensimmäiseksi aloita huovuttamaan (vaaleasta) villasta neulalla palloa. Tästä pallosta tulee pupun alaosa, johon jalat kiinnitetään. Aloita pienestä "mytystä" ja lisää villasta vähitellen  kerroksittain samalla käännellen palloa kunnes on halutun kokoinen. Muista, käännellä palloa, jotta siitä tulee pyöreän muotoinen.

2. Seuraavaksi muotoillaan pupun jalat. Ota (vaaleasta) villasta kaksi palaa ja aloita huovuttamaan niitä pötköiksi pupun jalkaterien muotoon (2kpl), jätä "kantapään" kohta huovuttamatta vielä, jotta voit liittää sen kiinni myöhemmin jalkaosaan. Ota seuraavaksi kaksi isompaa villapalaa (vaalea) ja aloita huovuttamaan niistä litteitä ympyröitä, muista kääntää välillä kun huovutat. Nämä ovat jalkaosia (2kpl). Yhdistä jalkaterä jalkaosa-ympyrän alaosaan kiinni huovuttamatta jättämästäsi kohdasta. Samalla voit muotoilla siihen kantapään. Tarvittaessa lisää villaa.

3.Yhdistä jalat huovuttamasi pallon sivuille. Ota sen jälkeen pieni pala (vaaleaa) villaa ja huovuta se pupun hännän muotoon, jätä hännän takaosaan villaa huovuttamatta ja liitä häntä siitä pupun alaosaan.

4. Aloita taas huovuttamaan pallo (vaaleasta villasta). Tällä kertaa hieman pienempi kuin edellinen. Tästä tulee pupun keskivartalo. Huovuta pallo muuten samoin kuin aiempi, mutta jätä pallon alaosaan villaa huovuttamatta, kuten jalkaterissä. Liitä pallo tästä huovuttamatta jättämästäsi kohdasta pupun alaosaan.

5. Ota kaksi palaa (vaaleaa) villaa ja huovuta niistä kaksi pötköä käsiksi. Jätä käsien toinen pääty huovuttamatta liitosta varten. Liitä tästä huovuttamatta jättämästäsi kohdasta kädet pupun keskivartaloon.

6. Ota pala (vaaleaa) villaa ja huovuta siitä pallo, samoin kuin keskivartalo. Tästä tulee pää. Ota pieni pala (vaaleaa) villaa ja muotoile se kuonon muotoon ja jätä kuonon takaosa taas huovuttamatta liittämistä varten. Liitä kuono päähän. Liitä pää keskivartaloon.

7. Ota kaksi pala (vaaleaa) villaa ja muotoile ne korviksi. Jätä taas korvien alaosa huovuttamatta liittämistä varten. Huovuta korvan keskelle ura/syvennys, johon myöhemmin laitetaan eriväristä villaa. Liitä korvat huovuttamatta jättämistäsi kohdista päähän. Nyt pupun runko on kasassa ja enää on viimeistely.

8. Ota pieniä ja todella ohuita kerroksia/paloja (vaaleaa) villaa ja päällystä niillä pupu osa osalta. Neulaa villa kevyesti kiinni. Näin saat pupuun siistimmän ja tasaisemman pinnan. Samalla voit tehdä uria jalkojen ja käsien esiin tuomiseksi ja muutoinkin viimeistellä pupun muotoa.

9. Ota eriväristä (vaaleanpunainen) villaa kuin pupun runko ja laita sitä ohut kerros korvien uriin ja neulaa kiinni.

10. Ota (tummaa) villaa ja huovuta siitä rinkulat pupun silmiksi. Rinkulan keskelle voit lisätä vielä tässä vaiheessa valkoista villaa, jos tarve. Huovuta valkoiseen pieni ympyrä valitsemallasi värillä (vihreä). Huovuta sen keskelle tumma piste. Huovuta seuraavaksi pupun jalkoihin ja käsiin varpaiden ja sormien rajat tummalla villalla sekä nenä ja suu.

11. Leikkaa nauhasta pätkä rusetiksi. Solmi nauha pupun kaulan ympärille ja neulo kiinni rusetin muotoon langalla ja neulalla.

12. Nyt pupu on valmis juhlimaan pääsiäistä!




Menkäähän kaikki nyt paikallisen ja vastuullisen tuottajan luokse villa ostoksille! :D Vielä kerkeää ennen pääsiäistä huovuttamaan pupun!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti