sunnuntai 18. kesäkuuta 2017

Ympäristöaiheinen tulevaisuuskirje


Otetaanhan tällä kertaa hieman ajatusleikkiä (tai jos jaksat niin kirjoitusleikkiä).




Moni teistä on varmaankin joskus kuullut tulevaisuuskirjeestä?
Siitä kun kirjoitetaan kirje tulevaisuuteen?
Kuvitellaan, että kirjoitetaan tulevaisuudessa (esim. vuonna 2027) kirjettä ystävälle, jossa kerrotaan omia kuulumisia. Millaista tyypillinen arkesi on? Mistä päiväsi koostuu? Missä asut? Keitä ihmisiä elämääsi kuuluu? Kuinka sinun tämän hetkiset vaikeudet ovat tulevaisuudessa ratkenneet ja millä keinoin (tämä on sen kirjeen pääpointti)?




Ajattelin, että tästähän voisikin tehdä ympäristöaiheisia teemoja käsittelevän version eli:



Ympäristöaiheinen tulevaisuuskirje


Aloita valitsemalla joku päivämäärä tulevaisuudesta. Se voi olla esimerkiksi 5 vuoden, 10 vuoden, 20 vuoden tai 50 vuoden päästä tästä hetkestä. Sitten aloitat kuvittelemaan, että kirjoitat ystävällesi kirjeen tuona valitsemanasi ajankohtana. Kirjeessä kerrot omasta arjestasi ekologisesta näkökulmasta katsottuna sekä sen hetkisestä ympäristön tilanteesta valitsemallasi/valitsemillasi alueilla.

Tämähän ei ole tulevaisuuden ennustamista tai kilpailua siitä kuka oli oikeassa, joten älä huoli, jos et ole perehtynyt teemaan erityisen paljon. Kyseessä on vain ajatusleikki, joten älä ota sitä niin vakavasti :) Seuraavaksi olen listannut joitakin kysymyksiä, jotka saattavat helpottaa ajatusleikkiin ryhtymistä. 

Voit aloittaa ensin miettimään, sitä missä asut, se lienee helpointa? Onko kyseessä kaupunki vai maaseutu? Mikä vuoden aika ja millainen sää?

Mitä teet päivisin? Miten kuljet paikasta A paikkaan B? Millaista ruokaa syöt? Entä jätteet? Millaisia kulutus tottumuksia sinulla on? Millaisia energiamuotoja yleisesti käytetään/käytät? Millainen valtakulttuuri näissä asioissa on? 

 Millaisia ympäristö aiheisia uutisia voisit lukea/kuulla? Millainen on maapallon tilanne? Kuinka on ilmaston lämpenemisen laita? Entä pohjoiset merijäät, Antarktis, Grönlanti ja muut lumiset ja jäiset alueet? Mitenkä maailman metsät voi? Onko kuivuutta tai vesipulaa? 




Tässä on yksi tekemäni ympäristöaiheinen tulevaisuus kirje mallina vuodelle 2032:




Hei Ystäväni!
Kirjoitan sinulle taas täältä Atlantin toiselta puolelta. Mitä sinulle kuuluu, oletko kunnossa? Luin uutisista, että Kalifornian alueella on taas riehunut valtoimenaan metsäpaloja ja sinne on julistettu hätätila ja tuhansia ihmisistä on jouduttu evakuoimaan. Taas. Tuntuu, että vuosi vuodelta nämä vain pahenevat. Ei näitä, ennen ollut näin paljoa ja näin isoja. Kyllä se kuivuus nyt koettelee teitä. Toivottavasti olet kunnossa.
Täällä on taas heinäkuun helleaalto menossa ja tällaisena viileämmästä ilmastosta pitävänä alkaa jo tuntua tukalalta tämä helle, vaikka ihan terve olenkin. Sää tiedotuksissa kerrottiin, että huomenna lämpö nousee 35 asteeseen tai yli ja vanhuksia ja muita heikkokuntoisia ihmisiä kehotettiin pysymään sisällä ilmastoiduissa tiloissa. Kyllä kesät ovat paljon lämmenneet sitten lapsuuden täällä Suomessakin. Viikonloppuna pitäisi helleaallon päättyä ja alkaa rankkasateet.
Nooh, sitten uutisoidaan rankkasateiden aiheuttamista tulvista kaupungeissa, kun monien kaupunkien hulevesiverkostot ei vaan ole riittävät eikä muutenkaan ole tajuttu jo aiemmin varautua kaupunkisuunnittelun keinoin rankkasateisiin. Aiemmin rankkasateita oli vain kesäisin, mutta nykyään niitä on myös syksyisin. Viime vuonna heinäkuussa meidän kerrostalon kellariin tulvi oikein kunnolla vettä. Kiva kun häkkivarastot olivat kellari kerroksessa, niin kaikki kastui. Onneksi vakuutus korvasi osan pilalle menneistä tavaroista.
En ole vielä tainnut kertoa, mutta vaihdoin hetki sitten työpaikkaa ja minulla on nyt paljon lyhysempi työmatka kuin aiemmin. Ennen aina jouduin kulkemaan töihin biokaasu autolla tai julkisilla, mutta nyt voin tosi kätevästi pyöräillä töihin minun uudella hienolla sähköpyörällä. Tai no ei se pyörä ihan minun oma ole, sain sen työpaikalta vaan lainaan työsuhteen ajaksi. Minusta tämä on kyllä mahtavaa, että tämä ”työsuhdepyörä” on levinnyt jo niin moneen työpaikkaan. Tämä kyllä selkeästi parantaa kaupunkien keskustojen ilmanlaatua ”saasteautokiellon” lisäksi.
Olenkin jo sinulle usein mainostanut tätä uutta lakia, joka kieltää fossiilisia polttoaineita käyttävien kulkuneuvojen liikkumisen keskusta alueella, mutta kyllä siitä on aina vähän pakko kirjoittaa, kun se niin tuore juttu on. Kieltohan on ollut voimassa kohta vasta vuoden. Ruotsissahan se on jo ollut kohta kolme vuotta. Onko teillä siellä Atlantin toisella puolella asia missä vaiheessa?
Mutta nyt minun pitää lopettaa kirjoittaminen, sillä minulla alkaa kohta puutarhavuoro. Pitää kastella kasvit. Meillä on täällä jo jonkin aikaa ollut käytössä kahden kerrostalon asukkaiden (meidän talon ja naapuri talon) kesken puutarha vuorot meidän kattopuutarhassa. Meidän kerrostalon katolla on paljon istutus laatikkoja ja yksi pieni kasvihuone, joissa kasvaa kaikkea kivaa syötävää talojen asukkaille. Me siis hoidetaan kasvit yhdessä ja syödään ne yhdessä. Naapuri talon katto on puolestaan sitten täynnä aurinkopaneeleja, joista tulee osa sähköstä meidänkin talon käyttöön. Vaihtokauppaa vähän niin kuin.

Kirjoitellaan taas!



Voit siis tehdä tulevaisuuskirjeen kertomaan, siitä kuinka kestävän kehityksen mukaan toimiminen on tullut yleiseksi tavaksi ja kaikki menee täydellisesti tai sitten ihan kauhuversion, jossa vaan hiiltä turputellan taivaalle, metsät kaadetaan, vedet saastutetaan ja kaikki paikat hukkuu jätteisiin. Ihan kuinka itse haluat. Taiteilijan vapaus nääs. Eikä sitä nyt niin tarvitse jokaiseen faktaankaan takertua tällaisessa vapaassa kirjoittamisessa.


Jos innostut kirjoittamaan tai miettimään itse ympäristöaiheista tulevaisuuskirjettä, niin kerrohan kommenteissa, miten se sujui ja millaiset fiilikset tuli.


Jos olit niin hurja ja postasit tekemäsi kirjeen omaan blogiisi, niin laita ihmeessä kommentteihin linkkiä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti