sunnuntai 12. maaliskuuta 2017

Vaatteiden korjaaminen -vetoketjun vaihto ja korjaaminen

Olen blogini aiemmassa vaatepostauksessani jo maininnutkin vaatteiden korjaamisen oivaksi keinoksi pidentää niiden käyttöikää. No, seuraavaksi perehdytään siihen tarkemmin.

Huom! en ole mikään mestari näissä ompelujutuissa, joten seuraava teksti ei ole ammattilaisen kirjoittama. Yritän itse vasta perehtyä ompelukoneen sielunelämään. Niin ja mielelläni otan vastaan palautetta tai vinkkejä!

---------

Vaatteista tuntuu hajoavan aina ensimmäisenä vetoketju, vaikka muutoin olisivat vielä käyttökelpoisia. Mikä siis neuvoksi, kun ei roskiinkaan haluaisi heittää muutoin käyttökelpoista vaatetta? No, vetoketjun vaihto antaa vaatteelle uuden elämän! Mutta välillä riittää pelkkä korjaaminen ja työlääseen vaihto operaatioon ei edes tarvitse ryhtyä.

Tähän mennessä olen vetoketjun vaihtoa tarvitsevia vaatteita jemmannut vaatekaapin ylähyllylle odottamaan aikaa, jolloin vien ne jollekin vaihdettaviksi tai opettelen itse vaihtamaan.

Päätin opetella itse (yrityksen ja erehdyksen kautta, tietenkin) ja tänään sainkin vaihdettua elämäni ensimmäisen vetoketjun! Kerran aikaisemmin olen ala-asteella ommellut käsityötunnilla penaaliin vetoketjun, joten kovin paljon kokemusta/tietämystä ei minulla aiheesta ollut ennen kuin lähdin hommiin.

Hupparista oli siis lähtenyt kierreketju purkaantumaan, joten mikään muu ei enää auttanut kuin ketjun vaihto. Huom! Monesti temppuilevan vetoketjun saa kuntoon pelkästään lukkoa vaihtamalla, postauksen lopussa linkki ohje videoon.

Aluksi lähdin liikkeelle siitä, että mittasin hupparin vetoketjun pituuden ja lähdin kangaskaupasta kyselemään uutta. Halusin nimenomaan hammasvetoketju, sillä omassa käytössäni ne tuntuvat kestävän parhaiten. Kangaskaupassa ei tietenkään ollut tismalleen saman mittaista, vain pidempiä tai lyhempiä. Myyjä suositteli lyhempää ja sen sitten valitsin.

Seuraavaksi tarkastelin, miten vetoketju oli ommeltu kiinni. Yritin tarkkaan painaa mieleen ja otin muutaman kuvankin varmistukseksi. Sitten ryhdyin ratkomaan rikkinäistä vetoketjua irti. Koko ajan tarkkailin, että miten siellä kaikki oli ommeltu, että osaisin samalla tavalla ommella uuden vetoketjun.

Kun rikkinäinen vetoketju on oli irti, harmittelin hetken, että nyt joudun tämän heittämään roskiin, kun eihän tällä voi mitään tehdä. No, hetki meni ja keksin, että kun vetoketjun puolikkaat erottaa toisistaan niin niistä saa solmittua ihan hauskan näköisiä rusetteja, jotka voin laittaa myöhemmin johonkin lahjaan/korttiin/yms. koristeeksi. Ongelma siis ratkaistu, ei tullut roskaa. Täytynee myöhemmin raportoida mihinkä ne vetoketjurusetit loppujen lopuksi päätyivät.

Laitoin uuden vetoketjun ja hupparin toisen reunan oikeat puolet vastakkain ja rupesin kiinnittämään niitä silmäneuloilla toisiinsa (en ompele niin paljoa, että omistaisin nuppineuloja). Tässä vaiheessa huomasin, että uusi vetoketju on aivan liian pitkä. Hups. Joko mittasin väärin tai myyjä antoi väärän mittaisen vetoketjun, eipä sitä tiedä. No, en halunnut lähteä hakemaan uutta vetoketjua, piti ottaa luovuus avuksi. Koska kyseessä oli huppari, loogisin vaihtoehto oli tehdä eräänlainen kaulus, ompelemalla vetoketjun "ylimenevä" osa hupun reunaan (lopussa kuva).

Kiinnitin kiinni olevan vetoketjun huppari reunaa pitkin niin pitkälle huppuun asti kuin se riitti. Alhaalle jätin varulta kangasta sentin pidemmälle kuin vetoketjun, ettei vahingossa vain kävisi niin, että vetoketju tulisi kangasta pidemmälle. Taitoin vetoketjun yläpäässä olevan ylimääräisen kangas pätkän (jossa ei siis ole enää hampaita) vetoketjua vasten ja neulasin kiinni. Sitten ompelin. Käytin vetoketjupaininjalkaa ompelukoneessa ja olin aluksi aika ihmeissäni sen kanssa (yritin jopa soittaa äidiltä apuja, mutta ei se vastannut xD), sillä en ikinä aiemmin ollut vaihtanut paininjalkaa tai käyttänyt vetoketjupaininjalkaa. En nyt tähän enempää selitä paininjalan käytöstä ja vaihtamisesta, sillä niitä on niin monenlaisia ja jokaisessa koneessa on omat jipponsa. Vinkkinä vaan, että netistä löytää siihenkin ohjeita ;) Esim. tämä ohje.

Seuraavaksi "avasin" äsken neulotun kohdan niin kuin se valmiina olisi. Sitten taitoin kangasta sauman reunasta vetoketjun päälle niin, että vetoketjun kangasosa jäi kokonaan piiloon ja näkyviin jäi vain vetoketjun hampaat. Neulasin kiinni ja ompelin. Saman tein vetoketjun toiselle puolelle. Tosin tätä viimeistä taitosta ommellessani avasin vetoketju, sillä se helpotti työskentelyä.

Lopputulos oli mielestäni hyvä siihen nähden, että tämä oli ensimmäinen kerta kun vaihdoin vetoketjua. Välillä tuossa näyttää olevan kohtia missä ommel ei mene ihan suoraan vaan tekee luovia mutkia, mutta ne nyt vaan on pieniä kosmeettisia vikoja. Pääasia on, että huppari on jälleen käyttökelpoinen! :) Ei tuolla mihinkään kylille ehkä ilkiä lähteä, mutta kyllä se kotona ja metsässä menee!

Lopputulos!

Luova kaulus


Kaapissa odottaa vielä yksi huppari vailla uutta lukkoa, sillä lukko oli tehty heikkolaatuisesta materiaalista ja se mureni. Täytynee odotella milloin tulee vastaan sopivan kokoinen lukko, niin saan tuonkin hupparin käyttöön.

Tämä linkki vie Ylen tekemään vetoketjun korjausta käsittelevään videoon. Aina ei siis tarvitse ryhtyä työlääseen vetoketjun vaihtamiseen, vaan vika voi olla myös vetoketjun lukossa ja sen voi korjata helposti.

Tässä muuten tosi kätevän näköinen pika konsti vetoketjun vaihtoon. Täytynee pistää muistiin tulevaisuuden varalle.


Nyt siis kaikki vetoketjuja vaihtelemaan/korjailemaan! Annetaan vaatteelle uusi elämä!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti