lauantai 29. huhtikuuta 2017

Vaate pohdintaa osa 2

Palataanpa blogin parissa taas hetkeksi vaatteiden maailmaan. Nyt on vuorossa "vaate pohdintaa osa 2"! (Tässä linkki osaan 1)

Tällä kertaa pohdinnan aiheena on vaatteiden kierrättämisen tai uusiokäyttämisen vaikeus. Erityisesti sukkien ja alushousujen kohdalla, muut vaatekappaleet ovat helpommin kierrätettäviä tai uusiokäytettäviä. Jos sinua ahdistaa ajatus siitä, että koko postaus on pyhitetty vanhoille ja rikkinäisille sukille ja alushousuille, suosittelen lopettamaan lukemisen tähän.

Jos olet kylmähermoinen ekoilija, etkä hätkähdä pienistä, voit turvallisin mielin jatkaa lukemista :D

Kovin moni ei osta sukkia tai alushousuja käytettynä kirpputoreilta, joten kirpputorilla niiden menekki on huono, jos ne eivät ole uuden veroisia tai jopa uusia.

Entäpä hieman kulahtaneet, mutta ehjät, minne ne voisi viedä?
-Vaatekeräykseen niitä tietenkin voisi viedä, mutta ekologisempaa olisi tietenkin käyttää ne itse loppuun asti. (Vaatekontteihin viedyt huonokuntoiset alushousut päätyvät todennäköisesti jätteeksi.)

Entä mitä teen sukille tai alushousuille, jossa on pieni reikä tai kuminauha lähtenyt irtoamaan? -Suosittelen ottamaan käteen neulan ja lankaa mahdollisimman pian ennen kuin reikä kasvaa isoksi tai kuminauha repeää enemmän irti, jolloin se on aina vaikeampi korjata. Koska kukaan ei juurikaan sukkiasi tai alushousujasi ensimmäisenä katso, voit huoletta harjoitella näihin kappaleisiin vaatteiden korjaamista.

No, mitä ihmettä sitten teen alushousuille ja sukille, joita on jo monta kertaa korjattu ja ne alkavat olemaan tiensä päässä, heitänkö ne vain roskikseen?
-Et tietenkään! Niistäkin voi vielä tehdä vaikka mitä! Ei muuta kuin siis sakset kouraan ja askarteleman :D

Tästä viimeisimmästä päästäänkin kätevästi postauksen pääponttiin, nimittäin loppuun käytettyjen ja rikkinäisten sukkien ja alushousujen uusiokäyttö mahdollisuuksiin. Tässä on vain esiteltynä muutama mahdollisuus. Tässäkin asiassa vain luovuus on rajana. Tosin, ennen kuin aloitat askartelemaan sukkien ja alushousujen rippeistä, kannattaa ne ensin pestä.

1. Alushousuissa, joissa on leveä kuminauha, kannattaa kuminauha leikata talteen. Se on ihan uskomattoman kätevä! Se, on helppo, nopea ja monikäyttöinen apu monessa asiassa. Esimerkiksi, sitä voi käyttää retkeilypatjan, patjan, makuupussin yms. rullan kiinni pitämisessä, sillä on helppo ja nopea kiinnittää reppuun tai rinkkaan ulkopuolelle tavaroita, sillä voi kiinnittää polkupyörän tarakalle tavaroita ja muutenkin se on omassa käytössäni parhaimmillaan juuri jonkun kiinnittämisessä johonkin. Jokainen keksikööt itse lisää omaan arkeen soveltuvia käyttökohteita (mielelläni kuulisin teidän keksimistä käyttökohteista).

2. Sukissa, joissa on vielä tiukka resori, voi resorin leikata irti ja käyttää resoria ponnarin tapaan. Törmäsin tähän vinkkiin joskus nettiä selaillessani, muistaakseni. Tästä tosin en omaa itse käyttö kokemusta, sillä omat hiukseni ovat liian lyhyet ponnarihommiin :D Onko kenelläkään käyttökokemuksia?

3. Alushousuista ja sukista voi leikata ns. sotkurättejä. Isoja ja pieniä. Ovat käteviä esimerkiksi pyörän ja auton puhdistuksessa ja korjaamisessa sekä esimerkiksi pihakalusteiden ja ulkona olevien ikkunalautojen tai kaiteiden puhdistuksessa sekä koiran tassurätteinä jne. Toki eihän mikään estä näitä rättejä sisälläkään siistimmissä hommissa käyttämästä! Tässä taloudessa on vaan tapana ollut tehdä niistä sotkurättejä. Jos räteistä haluaa siistimpiä, niin niiden reunat voi nopeasti ommella saumurilla, jos sellaisen sattuu omistamaan.

4. Jos sattuu olemaan ompelijaihminen/askartelijaihminen voi sukista ja alushousuista leikata erimuotoisia tilkkuja omiin tarpeisiinsa sekä tietenkin käyttää silputtuja sukkia tai alushousuja jonkun täytteenä.




Kuvassa on tämän päivän askartelun tuloksena sotkurättejä! Kuminauhatkin säästin, mutta niitä en tullut kuvanneeksi.




Ai niin, älkää huoliko, sillä ilmastonmuutos lähiluonnossamme postauksien sarja jatkuu edelleen :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti